Nieuws

Makeup LOTR

Achter de schermen bij The Hobbit

Op 12 december wordt de nieuwste film van Peter Jackson “The Hobbit: An unexpected Journey” gereleased. Het verhaal gaat vooraf aan de trilogie van “The Lord of the Rings”. In deze films spelen hobbits, elfen, trollen en nog veel meer speciale figuren mee. Onze docente Barbara Broucke werkte in Nieuw-Zeeland mee achter de schermen als make-up artiste.

Barbara is ondertussen al acht jaar aan het werk als make-up artiste en is bovendien docente visagie aan de Schoonheidsschool. “Nadat ik mijn studies communicatiebeheer had afgerond, voelde ik de nood om verder mijn creatieve kanten te gaan ontwikkelen. Daarom ben ik een cursus make-up, hairstyling en kleur & stijladvies gaan volgen”, vertelt ze. Als make-up artiste kan je namelijk heel veel verschillende richtingen uitgaan. “Sommigen kiezen voor mode, anderen voor theater of TV. Hoewel ik ook op veel verschillende plaatsen werk zoals VRT, de Vlaamse Opera en ook zelf workshops geef, toch gaat mijn hart het meest uit naar de filmwereld.”

Daarom trok ze vorig jaar naar Nieuw Zeeland om aan de laatste film van Peter Jackson mee te werken: “The Hobbit”. Na een aantal maanden te verblijven in Wellington, kreeg ze eindelijk telefoon van de befaamde Weta Workshop om in hun workshop te beginnen werken. “Weta Workshop is een atelier waar alle voorbereidingen voor veel kaskrakers zoals the Hobbit gedaan worden. Ik draaide daar mee in de verfafdeling en deed veel airbrushwerk, bijvoorbeeld het airbrushen van de latex armen en benen van de orcs zodat die er levensecht uitzien; of het airbrushen van houtnerven op de schilden van de elfen.”

Na een tijd werken in Weta Workshop, kreeg ze bovendien de uitnodiging om op de filmset zelf te gaan werken. “Eerst ben ik terecht gekomen in het departement Special Effects. Daar gebeurde alle grote make-ups van orcs, dwergen en elfen. Deze make-ups duurden al snel drie uur. Het demaquilleren van bepaalde personages deden we soms met vier make-up artisten en kon een uur lang duren!” Nadat alle ‘special effects’ scènes opgenomen waren, verhuisde ze naar het make-up departement waar de maquillage werd verzorgd van alle figuranten (elfen, dwergen, mensen..). “Daarbij komen ook veel andere vaardigheden bij te pas zoals het opwerken van de pruiken van de dwergen. Als make-up artiste moet je eigenlijk behendig zijn op veel verschillende vlakken!”

“Alles bij elkaar was dit een fantastische, leerrijke ervaring”, vertelt Barbara enthousiast. “Het bewijst wel dat wanneer je echt gelooft in jezelf en volhard in het realiseren van je dromen, dat dit ook mogelijk is!”

Wil je graag ook jouw droom in de visagiewereld waarmaken? Volg dan een van onze opleidingen visagie en make-up!