Nieuws

Bescherm Je Huid

Bescherm je huid tegen de eerste zonnestralen

Een terrasje doen, een barbecuetje in de tuin, genieten van de zon in het park of aan zee … de eerste zonnestralen lokken je gegarandeerd naar buiten. Dat betekent ook dat we onze huid extra goed moeten beschermen tegen schadelijke UV-stralen die dat fijne zonnetje jammer genoeg met zich meebrengt. Wist je dat jaarlijks ongeveer 30000 Belgen te horen krijgen dat ze een melanoom hebben? Blootstelling aan UV-straling is een van de belangrijkste vermijdbare oorzaken van huidkanker. Gelukkig kunnen de meeste types voorkomen of met succes behandeld worden wanneer ze tijdig worden opgespoord.

Wat is straling?

Er zijn twee soorten UV-stralen: ultraviolet A (UVA) en ultraviolet B (UVB). UVB-straling veroorzaakt zonnebrand en speelt een rol bij de ontwikkeling van huidkankers. UVA-straling daarentegen dringt veel dieper in de huid in en zorgt ervoor dat de huid vroegtijdig gaat verouderen.
Woon je in een gebied waar er het hele jaar door veel zon is? Vereist je job dat je vaak buiten moet werken? Ga je vaak onder de zonnebank? Heb je een lichte huid die slecht bruint of makkelijk verbrandt? Dan loop jij een hoger risico.

uva_uvb

Tips

De meeste huidkankers worden veroorzaakt door frequente en onbeschermde blootstelling aan UV-stralen. Daar geven we je hier enkele eenvoudige tips om jezelf en je gezin te beschermen.

  • Gebruik iedere dag zonnecrème, zelfs wanneer het bewolkt is. Kies een crème die zowel tegen UVA als UVB beschermt, waterresistent is en een factor heeft van 30 of hoger. Andere types zullen helpen om zonnebrand te voorkomen, maar zullen je niet beschermen tegen huidkanker.

  • Neem steeds een ruime hoeveelheid en breng deze aan zo’n 15 à 30 minuten vooraleer je naar buiten trekt. Vergeet niet om elke twee uren de crème opnieuw aan te brengen of zelfs vaker (strand, zwemmen, zweten). Denk er ook aan om je lippen met een speciale balsem te behandelen.

  • Gooi de crème weg wanneer de houdbaarheidsdatum verstreken is.

  • Wees steeds voorzichtig in het water, op het strand of in de sneeuw. Deze oppervlakken weerkaatsen de zonnestralen waardoor je je risico verhoogt.

  • Beperk het zonnebaden tussen 12u en 15u, want dan schijnt de zon het felst. Als je toch buiten wil zitten, zoek dan een plekje in de schaduw.

  • Zonnecrème
  • Houd baby’s volledig bedekt en uit de zon. Bescherm ook jonge kinderen door hen vaak opnieuw in te smeren. Wanneer je zware zonnebrand oploopt als kind, is de kans ook groter dat je een huidkanker oploopt als volwassene.

  • Draag een zonnebril die de UV-stralen goed absorberen. Op deze manier zijn je ogen en de huid errond optimaal beschermd.

  • Raadpleeg het weerbericht voor de UV-index. Frank en Sabine laten je weten wanneer deze overschreden wordt.

Fabeltjes

Geloof niet dat …
… een parasol je volledig beschermt tegen de zon. Vaak vinden de stralen toch hun weg erdoor.
… je bij bewolkt weer je je niet hoeft in te smeren.
… je eenmalig insmeren je beschermt voor de rest van de dag.
… ‘voorbruinen’ werkt of dat een bruine huid garantie geeft op bescherming.

Hoe herken je huidkanker?

Controleer je huid regelmatig op nieuwe vlekjes. Wanneer je er vroeg bij bent, heb je de beste kans op herstel. Vraag aan je partner om je nek en rug te checken. Bij een melanoom is het eerst teken vaak een verandering in grootte, vorm of kleur van een bestaande moedervlek. Het kan zich ook manifesteren als een nieuwe of abnormaal uitziende vlek. De ‘ABDCE’-regel zegt je waar je op moet letten.

melanoom

Asymmetrie De helften van de vlek zijn niet elkaars spiegelbeeld.
Border of boord Een melanoom is onregelmatig met inkepingen. Een gewone moedervlek is glad, rond of ovaal.
Colour of kleur Let op voor schakeringen met verschillende tinten van bruin, zwart, rood, roze of wit.
Diameter De vlek is gewoonlijk groter dan 6 millimeter of is groter geworden dan ervoor.
Evolutie Je hebt veranderingen opgemerkt aan de vlek qua grootte, vorm, kleur of uiterlijk. De huid is er verhoogd of harder geworden.

Wanneer je werkzaam bent in de wereld van beauty en wellness is het steeds belangrijk te letten op contra-indicaties. Ben je schoonheidsspecialiste of massagetherapeut? Dan bestaat de kans dat jij deze tekenen opmerkt bij een klant. Dan is het belangrijk je vaststelling kenbaar te maken en de persoon door te verwijzen naar een arts.

Wil je nog meer te weten komen over problemen die je kan aantreffen op de huid en ook bij de nagels? Schrijf je dan in voor de opleiding Huidaandoeningen en nagelafwijkingen aan De Schoonheidsschool!

Opleiding Eerste les Leslocatie Lesuren

Regelmatig plannen we nieuwe cursussen bij. Hou onze site dus goed in de gaten!