Te kort of te lang?

03/07/2018 Thomas Verlinden

Wist je dat de term roklengte pas vanaf de jaren 20 echt tot het mode-vocabulaire gerekend werd? In het Westen varieerden rokken eeuwenlang tussen enkel- of volledige lengte. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het kledingstuk heel wat ingekort, tot een tiental centimeter boven de enkel. Vele vrouwen, die toen meer dan ooit op de arbeidsmarkt terechtkwamen, vonden dit een beter en meer praktisch alternatief.

Rokken werden doorheen de jaren 20 steeds korter tot op het midden van de kuit. Dit stootte uiteraard ook op protest vanuit conservatieve hoek. Vrouwen werden echter meer economisch onafhankelijk door de omstandigheden en maakten ook gewoon hun kledij zelf. Minder stof betekent immers een goedkopere rok. Bovendien wilden ze niet terug naar een mode die zij nu ouderwets vonden. Tot aan het einde van WOII bleef de zoom omhooggaan tot net onder knie, opnieuw vanuit praktische en financiële overwegingen.

Enter Christian Dior. In 1947 bracht hij de focus volledig terug op couture met de New Look. In deze collectie kreeg men opnieuw lange, volle rokken te zien tot halverwege de kuit – een volledige ommekeer van de oorlogssilhouetten. Deze mode werd met gemengde gevoelens onthaald. Enerzijds grepen dames hun kans om hun vrouwelijkheid terug te winnen. Anderzijds namen velen aanstoot aan het exuberante gebruik van materialen zo kort na de oorlog en de schaarste die toen (nog steeds) heerste. Hoe dan ook betekende de New Look een revival voor de Parijse mode-industrie.

Tegen de jaren 60 begon de dominantie van de grote modehuizen te tanen. Amerikaanse en Italiaanse ontwerpers traden op de voorgrond en de babyboom-generatie kwamen in hun tienerjaren. Iedereen genoot van een economische vrijheid en onafhankelijkheid die ze nooit eerder hadden gekend. Street fashion werd steeds meer trending en jonge ontwerpers, vooral in Londen, creëerden outfits die lijnrecht tegenover de garderobe van hun ouders stonden. De zoom van de rok raakte nog verder van de vloer verwijderd. Tegen 1966 had de minirok haar hoogtepunt bereikt.

De kentering volgde met de (minder succesvolle) midi-rok in de jaren 70. Bij deze lengte bevond de zoom zich onder de knie en tussen het midden van de kuit … een look die we de laatste jaren weer meer zien opduiken in de winkelrekken. Sindsdien is the sky the limit. De roklengte wordt niet langer opgelegd door wat de goedkeuring wegdraagt van ontwerpers. Wij kiezen zélf onze rokjes of die nu mini, midi of maxi zijn.

Ben je ook geboeid door de geschiedenis van de mode en wil je deze kunnen toepassen in de praktijk? Wil je weten hoe je elk lichaamstype alle eer kan aandoen? Schrijf je dan in voor de opleiding Allround Kleur-, Stijl- en Imagoconsulentaan De Schoonheidsschool!

Ontdek al onze fashionopleidingen en word een echte fashionista!


relatedBlogs

Je haar op dieet? 6 tips voor een stralende haardos

Het avontuur van Wendy: van bediende tot zelfstandige barista

Coachen is voor het levenpreviousLabel

Alle clichés in één tel weggewerkt

nextLabel

Ga fris de zomer tegemoet!

mostRead


DIY: maak je eigen gezichtsmasker met aloë vera

25/01/2019

De 12 seizoenstypes: welk kleurtype ben jij?

02/04/2019

De Schoonheidsschool opent nieuwe beautytempel in Brugge

09/10/2018

relatedCourses


Kledingconsulent - Allround

Een cursus volgen is werken aan een nieuwe, mooie toekomst.

Imagoconsulent

Eindelijk iets doen wat je echt leuk vindt? Kies nu voor jezelf.

Kleurenconsulent (Gevorderden)

Succesvol en met plezier je felbegeerde diploma halen?

Kleurenconsulent Basis

Een cursus volgen is werken aan een nieuwe, mooie toekomst.

Kleurenconsulent Mannen

Kies voor de praktijkgerichte lessen van de cursus Kleurenconsulent Mannen.

courseMaterial


Kleurdoeken Professioneel Ziezo

929.00

buyMaterial

Kleurdoeken Standaard Ziezo

283.50

buyMaterial

Kleurpaspoorten Professioneel Ziezo

232.00

buyMaterial

Kleurpaspoorten Standaard Ziezo

174.50

buyMaterial

Stijlpaspoorten Standaard Ziezo

94.00

buyMaterial

studyCategories


Schoonheidszorgen

Mode & Styling

Kleding Maken & Ontwerpen

blogTags


Allround kleur-Stijl- en imagoconsulentCursusOpleidingLeren

blogShare


fCompareCourses

fCompareMax3Courses

-
0