Anbos

Anbos

De Algemene Nederlandse Branche Organisatie Schoonheidsverzorging (ANBOS)


ANBOS is dé belangenbehartiger en dienstverlener voor de gediplomeerde schoonheidsspecialist. ANBOS bevordert een gezonde ontwikkeling van de branche schoonheidsverzorging. Hierbij staat belangenbehartiging van de leden op sociaal, vaktechnisch en bedrijfseconomisch gebied voorop. Kwaliteit en het verder professionaliseren van het ondernemerschap in de branche zijn hierbij de speerpunten.

ANBOS is de afkorting van de Algemene Nederlandse Branche Organisatie Schoonheidsverzorging. Leden van ANBOS hebben recht op gratis bijscholing, terugbetaling van zorgverzekeraars en genieten een grotere erkenning bij hun klanten. Het doel van ANBOS is de kwaliteit van het beroep en de beroepsuitoefening te bevorderen, zodat ondernemers in de schoonheidsverzorging zich kunnen onderscheiden en een goede en verantwoorde dienstverlening kunnen bieden.
Om lid te worden dien je een proef af te leggen bij een Nederlandse exameninstelling (bv Visavi, Capabel examens, Exuive, TCI of KWC). Met dit diploma kan je jezelf meteen aansluiten bij ANBOS. De Schoonheidsschool is hier alvast de perfecte voorbereiding op.

Anbos Nederland

ANBOS staat voor professionaliteit, kwaliteit en vakkennis


Wanneer u een schoonheidsspecialist bezoekt die lid is bij de ANBOS (te zien aan het ANBOS-schild dat aan de muur hangt), dan kunt u er zeker van zijn dat deze:

 • in het bezit is van het vakdiploma;
 • rechtmatig gevestigd is;
 • volgens de hygiënecode van de schoonheidsspecialist werkt;
 • vakgerelateerde workshops volgt.
 • ANBOS-schoonheidsspecialist geeft professioneel advies en is deskundig

  Bij de gediplomeerde schoonheidsspecialist heeft u de garantie dat u in deskundige handen bent. De schoonheidsspecialist kan huidproblemen of huidklachten goed behandelen. Omdat elke huid zijn eigen specifieke eigenschappen heeft, wordt vooraf altijd eerst een grondige huidanalyse uitgevoerd. Pas daarna wordt in overleg de behandeling(en) en de te gebruiken daarbij behorende producten bepaald.

  Deze behandelingen vragen extra aandacht en expertise van degene die de behandeling uitvoert. Een ANBOS-schoonheidsspecialist met een, bij de ANBOS geregistreerde, schoonheidsdiploma heeft deze expertise en aandacht.

  Verder kan de ANBOS-schoonheidsspecialist u deskundig advies geven over de mogelijkheden van o.a:

 • het verzorgen van de huid (gezicht en/of lichaam)
 • het ontharen van de benen, bikinilijn, oksels of gezicht
 • het verven van wimpers of wenkbrauwen
 • het aanbrengen van een natuurlijke (bruids)make-up
 • diverse massages
 • Vergoeding bij de zorgverzekeraar

  De specialistische behandelingen (met name elektrisch ontharen, acne en camouflage) worden geheel of gedeeltelijk vergoed door het merendeel van de zorgverzekeraars, afhankelijk van de polisvoorwaarden. Vaak kijkt de zorgverzekeraar of de schoonheidsspecialist in het bezit is van een door de ANBOS erkend diploma, een bij ANBOS geregistreerde specialisatie heeft én opgenomen is in het informatiesysteem AGB-zorgverleners. Specialisaties kunnen bij ANBOS alleen worden geregistreerd als het examen is afgenomen door een exameninstantie die door ANBOS is bepaald. Voldoet de schoonheidsspecialist aan deze eisen, dan is er een kans dat uw schoonheidsbehandeling vergoed wordt door de zorgverzekeraar.