Nieuws

Kleuren-types

Inleiding

Winter, zomer,lente of herfst? Onderwerp je aan een kleurenanalyse en ontdek welk kleurentype jij bent. Geen overbodige luxe, want met de juiste kleuren in je kleerkast zie je er eens zo goed uit.

Winter, zomer, lente en herfst zijn de vier types waarmee kleurenconsulenten aan de slag gaan. De kleur van je ogen, huid en haar bepaalt mee welk seizoenstype je bent. Zodra je dat weet, is het makkelijk én plezierig om in de juiste kleuren te shoppen. Kleurenconsulenten Greet Moens en Ilse Van der Schraelen, docenten aan de Schoonheidsschool leiden ons vandaag in in de wondere wereld van kleur. Professioneel kleurenadvies is een eenmalige investering die je voor de rest van je leven zal helpen en – niet onbelangrijk – je een hoop mode Welk miskopen kan besparen. ‘Iedereen heeft baat bij een kleurenanalyse’, zegt Ilse. ‘Met de juiste kleuren aan zie je er gewoon veel beter uit. Je gezicht toont minder oneffenheden en eventuele rimpels of kringen onder je ogen zijn minder zichtbaar. De juiste kleuren doen je ook een bepaalde rust en harmonie uitstralen. Je voelt gewoon dat het plaatje klopten dat schept vertrouwen. Je zult je ook beter in je vel voelen als je je ondersteund voelt door wat je draagt.’

Warm of koud
Puur natuur is een belangrijke voorwaarde voor wie bij Ilse of Greet voor de spiegel komt zitten. Elk spoortje make-up kan de analyse beïnvloeden. Ook gekleurde haren kunnen voor een vertekend beeld zorgen. In dat geval wacht je het best tot je wat uitgroei hebt, zodat je natuurlijke haarkleur opnieuw te zien is. Test één, met een gouden en zilveren doek die Ilse en Greet afwisselend onder het gezicht houden, moet uitmaken of je een warm of koel type bent. ‘Je moet niet kijken naar de stof zelf maar naar het effect ervan op het gelaat’,klinkt het. Slechte tekens? ‘De ogen die dieper gaan liggen of naar beneden lijken te zakken, een huid die er oneffen uitziet, een grijze, vermoeide teint… Kortom, geen harmonie. Doet de doek je ogen en huid stralen en lijkt je gezicht in één klap frisser? Dan zit het wél goed.’ Zorgt zilver voor het beste effect, dan ben je een koel type: winter of zomer. Komt je gezicht beter uit met de gouden doek, ben je waarschijnlijk herfst of lente,de twee warme types. Voor ze doorgaan, stellen Ilse en Greet enkele vragen aan de dames die voor hen zitten. Wat was hun haarkleur als kind? Bruinen ze gemakkelijk? Houdt hun make-up lang? De antwoorden hierop verraden al iets meer over hun mogelijke kleurtype. Een lichte haarkleur wijst bijvoorbeeld vaak op een zomer- of lente- type en wie het hele jaar door sproeten heeft, is meestal herfst of lente. Daarna is het tijd voorde kleurendoeken. Waaiers van stoffen in verschillende tinten, van geel en blauw tot rood en groen, moeten de doorslag geven. Kijken en vergelijken is de boodschap. De kleur van de doek op je borst moet als het ware één zijn met je gezicht en je meer kracht en kleur geven zonder zelf alle aandacht naar zich toe te trekken. Van elke kleurengroep is er één tint die dit het beste doet. Al die ‘winnende’ kleuren samen vormen de ingrediënten voor het perfecte kleurenpalet.