Nieuws

Botox

Vernieuwde wetgeving voor esthetische ingrepen

Minister Laruelle maakte een nieuwe wetgeving voor esthetische ingrepen. Samen met enkele senatoren werkte ze nieuwe regels uit, waardoor enkel dokters nog esthetische ingrepen zullen mogen uitvoeren. Het goede nieuws is dat de meeste behandelingen die schoonheidsspecialistes uitvoeren nog steeds kunnen.

Schoonheidsspecialisten zullen in de nieuwe wetgeving nog steeds permanente epilaties met lasers of lichtflitsen kunnen uitvoeren. Logisch, want hiervoor worden ze professioneel opgeleid, en in de praktijk zijn zij het ook die ook de behandelingen effectief uitvoeren.

Een aantal andere behandelingen die meer tot het domein van de dermatologen of de artsen behoren, maar waar de wetgeving niet duidelijk was, zullen voortaan worden verboden. We denken hierbij aan botox, tatoeages weghalen en tanden bleken. Dit zal in de toekomst enkel nog uitgevoerd mogen worden door een dokter. Het verbod op deze laatste behandelingen is een stevige streep door de rekening van heel wat schoonheidsspecialisten.

De nieuwe wetgeving is ook ingrijpend voor artsen. Chirurgen gespecialiseerd in plastische, reconstructieve en esthetische heelkunde mogen alles, maar andere geneesheren-specialisten zullen zich moeten beperken tot hun “anatomische specialiteit”.

Ook voor jongeren onder de achttien zijn de nieuwe regels ingrijpend gewijzigd. Zij zullen voortaan bij elke esthetische ingreep vooraf langs een psycholoog of psychiater moeten.

We zijn er in ieder geval van overtuigd dat vele Belgen de weg zullen vinden naar professionele behandelingscentra in het buitenland waar de regelgeving minder streng is en de behandelingen bijgevolg veel goedkoper zijn. De lange wachtlijsten bij de weinige artsen die deze behandelingen uitvoeren zullen deze trend alleen maar doen versnellen.

De Schoonheidsschool en De Wellnessfederatie betreuren uiteraard voor een stukje deze nieuwe wetgeving. Meer dan ooit bewijst deze nieuwe regelgeving dat een sterke beroepsfederatie nodig is om de belangen van onze sector te waarborgen. We zullen er alles aan doen om deze overdreven strenge regelgeving terug te draaien. We rekenen dan ook op uw steun om de nodige acties te ondernemen.

Met vriendelijke groeten

Benjamin Ruyters
Voorzitter Schoonheidsschool vzw
Voorzitter Wellnessfederatie vzw